01. oktober 2006

Učka 1396m

Ker ne hodimo velikokrat po planinah čez mejo, tokrat malo uvoda.

Učka se nahaja v vzhodnem delu istrskega trikotnika.

Istro lahko shematsko razdelimo na tri pasove. Južni del njenega trikotnika je najnižji in se imenuje Crvena Istra. Nad njo je malo višji pas, ki je zaradi sivega lapora dobil ime Siva Istra in najvišji pas-Bela istra, ki je dobila ime po belem apnencu. V tem planinskem delu leži planina Učka, ki s svojo lego otežuje prehod iz Istre v svet.

Učka je planina enostavne oblike, z dvema strmima pobočjema in ostro začrtanim hrbtom. Hrbet je najvišji na začetku-Vojak 1396m, od tu pa se preko vrhov Brgut 906m, Šikovec 779m in Sisol 883m postopno spušča proti jugu do Plominskega kanala, kjer potone v morju.

Planina Učka je iz apnenca in je zelo bogata s kraškimi – speleološkimi pojavi. Tu prevladuje mediteranska klima (zaradi bližine morja), v visokem pasu pa snežni zameti do maja meseca onemogočajo dostop po cesti do vrha Učke. Rastlinski svet je zelo raznolik. V spodnjem delu zahodnih pobočij so kostanjevi gozdovi in zaradi velike vlage mediteranska vegetacija-lovor. V srednjem pasu prevladuje hrast, v najvišjem pa bukev. V flišni coni na višini okoli 900m je pas zelenih livad, ki jih krasijo primule, narcise, kranjska lilija, encijan....

Mi smo pohod pričeli na gorskem prelazu Poklon 922m in se mimo Jazovine po grebenu povzpeli do vrha Učke (Vojak 1396m). Z vrha smo se spustili na Sedlo, ter se mimo Vrat vrnili na Poklon. Od tu smo se odpeljali do kanjona Vele Drage, ki je geomorfološki naravni spomenik in se sprehodili po Učni poti Vela Draga.

Na poti sreče z vremenom res nismo imeli, saj zaradi megle ni bilo nobenega razgleda iz Učke, tudi cvetja med potjo ni bilo več veliko, bili pa smo navdušeni nad Velo Drago- kanjonsko udornino, v kateri so atmosferski procesi topljenja in erozije sten usvarili čudovito pokrajino sredi skal, ki je postala »Meka« za ljubitelje narave, rekreativce in alpiniste.


skozi bukov gozd se je četica 45 pohodnikov in šofer avtobusa napotila proti današnjemu cilju

počitek

še malo, pa smo na vrhu

vrh Vojak 1396m v magli

na Sedlu

sestop

Vela Draga

zaključek ni bil slab