Med Vrhpoljskimi vinogradi

Letos smo se že tretjič udeležili pohoda, ka ga organizira vinarsko turistično društvo v sodelovanju s KS Vrhpolje, Prostovoljnim gasilskim društvom ter Občino Vipava. Veseli smo, da gredo z nami na ta pohod tudi člani PD Avtotehna in jih vabimo na naše pohode tudi v prihodnje.

Vrhpolje pri Vipavi se nahaja v Vipavski dolini, med sivim Kovkom in mogočnim Nanosom, kjer iz tesne soteske pridrvi v dolino hudournik Bela. Že njeno ime pove, da leži vrh rodovitnih polj, ki se raztezajo vse do najbližje vasi Vipave.

Nekoč je do tu segalo morje in pustilo bogate nanose laporja in fliša. Vrhpolje se je kot naselje oblikovalo v 13. -14. stoletju.

Začetek in konec pešpoti je v Vrhpolju pred Gasilskim domom. Pelje nas skozi vinograde



pod vznožjem vasi, mimo vasice Duplje in mimo znanega letnega Lanthierijevega dvorca Zemono. Dvorec obkrožajo vinogradi, zasajeni s sauvignonom, ki dajejo odlično vino sauvignon Zemono.

Pot nadaljujemo proti pobočju Nanosa in na Stari grad



Tu obrnemo in ob hudourniku Bela krenemo nazaj proti Vrhpolju, potem pa v sotesko hudournika Bela



Višje v soteski je mogočna stena, ki jo je voda skozi tisočletja grizla in na njej pustila čudovite sledi. Ob naši poti se iz struge dviga znana plezalna stena. Pozna in obiskuje jo veliko plezalcev iz cele Evrope.



Ločimo se od hudournika Bela in pridemo visoko nad vasjo na Pšavo, od koder se odpre pogled v dolino in na višje ležeče vinograde.

Ob poti so razvaline majhnega samostana, kapucini so v njem že davno pridelovali vino.

V vas smo se spustili mimo cerkvice sv Ahacija ob vinogradih, ki zaradi izredne lege dajejo najboljše grozdje za vrhunska vina.

V vasi so nas pričakali organizatorji pohoda z pihalno godbo


Pripravili pa so nam tudi degustacijo vin domačih vinogradnikov, sira in medu, za potešitev želodcev pa pravo primorsko joto (z ali brez).


...tudi zaplesali smo...

Še nekaj bi dodala. Tega pohoda se udeležujejo planinci iz vse Slovenije. In prav zato lahko tu srečeš znanca, s katerim se morda nisi videl že mnogo let. Ker pot ni naporna in ne pre dolga imaš čas, da z njimi v miru pokramljaš, izmenjaš izkušnje iz drugih planinskih pohodov ter povabiš znance ali planinska društva v svoj kraj

Komentarji