Dalmacija

Od 5. do 8. oktobra smo se nekateri člani PD Blagajana v organizaciji turistične agencije Palma odpravili v Dalmacijo nabirat mandarine. A to je bil le del zanimivega izleta, ko smo lovili še zadnje tople poletne žarke na obalah južnega Jadrana. S trajektom smo se namreč peljali še v Trpanj na polotoku Pelješac, od tam z ladjico pluli na Korčulo, vmes videli morskega psa, naslednji dan z avtobusno vožnjo občudovali razgibano pokrajino do porečja Neretve, kjer smo nabrali rumenkasto zelene mandarine, se spet približali obali, prenočili v lepem hotelu v Gradacu in se od tam zadnji dan po jadranski magistrali mimo Trogirja z majhnimi ozkimi ulicami zvrnili v domače kraje.

 
Takole lepo se je svetlikalo morje, ko smo se bližali Trpanju na Pelješcu in smo že videli naš beli hotel.

Drugi dan je bilo na ladjici, s katero smo pluli na Korčulo, zelo veselo in razposajeno. Pod taktirko nekdanjega pevca dalmatinskega ansambla smo kačo oziroma kolo vili po celi palubi, šli v podpalubje in od tam spet na vrh. Da je bila enakomerno obremenjena, smo poskrbeli tako, da smo splezali tudi na oba podesta ob boku ladje. - Najbolj razgibani tovrstni motivi so zaradi varstva osebnih podatkov ostali seveda v osebnem arhivu.


V mestu Korčula na istoimenskem otoku nas je prijazno sprejela skupina dalmatinskih pevcev, ki nam je zapela njihove narodne in umetne pesmi, nato pa nam je lokalna turistična poznavalka razlagala njihove kulturnozgodovinske znamenitosti. Korčula je predvidoma rojstni kraj Marca Pola, prvega zahodnega raziskovalca Indije in Kitajske.

 
Vrhunec potovanja je bil trejti dan, ko smo obirali mandarine. Hitro smo se jih do sitega njaedli, saj smo združeno ugotavljali, da so precej kisle. A nič za to. Vreče smo napolnili, zdaj pa čakamo, da bodo mandarine poplemenitile svojo notranjost. Prva znamenja so zelo spodbudna. 


 
Gasilske slike seveda nismo pozabili opraviti na teh plantažah pod kamnitim hercegovskim krasom.

 
 
Nato pa spet k obali, prav pod ostenji Biokova smo v Gradacu prenočili, naslednji dan pa se po isti poti, kot smo pred nekaj dnevi potovali na morje, vrnili domov.

Prispevek : Milka Bokal