27. november 2012

Sekulak 888m - Kopitnik 929m

V poznojesenskih in zimskih mesecih si planinci izbiramo za cilj pohoda malo nižje vzpetine v bližnji okolici, velikokrat pa tudi na Primorskem. Toktat smo se podali na južni rob Trnovskega gozda. Za izhodišče smo izbrali vas Užice (blizu Vitovelj) in se podali proti  starodavni romarski cerkvi sv.Marije, ki stoji na skalni vzpetini, visoki 605m.

Prva omemba Marijine cerkve na Vitovljah sodi v 14.stol.(2.januar 1361). Kdaj in zakaj je nastala tu božja pot se ne ve. Še danes pa ostanki mogočnega taborskega obzidja s stolpom in vhodnimi vrati pričajo o zavetišču pred turškim roparjem. Čeprav je bila med 2.svet.vojno porušena, s prenavljanjem pa so začeli leta 1966, je cerkev tudi danes umetniško bogata. Žal smo notranjost vedeli samo skozi ključavnico.


 Od tu smo se napotili proti Sekulaku. Prvi del poti poteka po stari Napoleonovi poti, ki je povezovala Vipavsko dolino z Trnovskim gozdom.


Sekulak je razgledna točka, ki se nahaja na stranskem grebenu Čavenskega masiva. Ker Sekulak izstopa iz linije glavnega grebena, se nam z njega odpre čudovit pogled zgornji in spodnji del Vipavske doline.

Naslednja postaja je bila na Kopitniku. Tu je razgledna točka s pogledom na Vipavsko dolino in znano vzletišče za zmajarje in jadralne padalce. Eden teh zmajarjev nas je prišel tudi pozdravit-iz zraka seveda.


 V dolino smo se začeli spuščati mimo lovske koče

 pot je bila na nekaterih mestih res zanimiva

 Nekaj časa smo si vzeli tudi pri kapelici sv.Lucije (zdaj vsi dobro vidimo),

 nekaj pa pri Vitovskem jezeru, ki je edino naravno stalno jezero v Vipavski dolini.

Fotogalerija

Vodenje: Jerca in Rajko Škrlj