Vesele planinke - Pohod po poti Lojzeta Slaka

V soboto, dne 4. maja 2013 smo  se vesele planinke udeležile pohodniške poti po Slakovi poti, ki je urejena v spomin dolenjskemu virtuozu na frajtonarici in legendi narodno zabavne glasbe Lojzetu Slaku. Po avtocesti smo se zapeljale do Novega mesta in parkirale pri »naših Dolenjcih« v Stražni. Zofi in Franci sta nas lepo pogostila in seznanila z njunimi prijatelji - oslico Metko ter osloma Jankom in Srečkom.

 
Kmalu smo peš nadaljevale do prijavnega mesta Bajnof pod Trško goro. Ob prijavi smo dobile malico in vinski kozarec, ki se je izkazal kot zelo koristen pripomoček, saj smo na poti imele kar 13 postajališč.  Na vrhu Trške gore stoji cerkev Marijinega rojstva, ob njej pa že stoletja rastejo lipe. Najstarejša in najmogočnejša ima v prsnem obsegu kar 830 centimetrov, ocenjujejo, da je stara preko štiristo let.

Spominska pot je dolga približno 7 km. Približno na polovici smo prisostvovale odkritju spominske plošče Lojzetu Slaku. Zaradi številnih postankov in poskočnih zvokov iz harmonik – frajtonaric je cela tura trajala skoraj 7 ur.

   

S pogosto uporabo kozarca je naše veselje naraščalo. Da pa nismo bile mokre samo od znotraj, je na koncu poskrbel še dež.


 Vesele planinke

Komentarji