Na Svačico – zadaj za Stolom

Avstrijske gore na drugi strani Karavank so že večkrat privabile pohodnike našega društva. 5. oktobra 2014  smo spet bili tam. Tone in Anica Kavčič sta tokrat izbrala Svačico (1953 m), dokaj neznano goro, ki se dviga v Karavankah med Stolom in Vrtačo na avstrijski strani.
Vzpon smo začeli na parkirišču Trate, pri čemer smo imeli v svoji družbi malo četico otrok kandidata za planinskega vodnika Uroša Malovrha. Prav nič jim pot do Celovške koče ni bila naporna. Skakali so kot mladi gamsi. 


Svačica se je prav gorsko postavila pred nas, ko smo parkirali v dolini Trate (Johannsenruhe 1152m).  Vreme je bilo bolj kot ne poletno toplo, jesen je za zdaj le nekoliko dahnila na macesne. Čisto oranžni bodo šele čez tedne.

 

Nekaj planinsko veselega modruje ta peterica. Pogledi, uprti drug k drugemu to kažejo, samo besed se ne sliši.

 

Za zeleno planino na meji se je pot začela prav skalnato vzpenjati in tik pod križem, ki stoji na vrhu, je bilo nekaj metrov na grebenu prav prepadno skalnatih. Seveda smo previdno prešli vznemirljivo mesto in se stisnili na vrhu.

 

Gasilska slika z vrha. Zmagali smo! Ne vem, če smo že bili kdaj na vrhu, na katerem je tako malo prostora.  V skrinjici sta bila pa žig in celo uporabna blazinica. Vredno se je bilo potruditi. Žig je sicer dajal odtis Bilščica, kar pa je po podatkih s spleta sedlo in planina spodaj. Tako pišejo: Belščica. 

 

Steza je polna grušča, ki je od časa do časa koga zapeljal, a ne toliko, da bi mu odvzel ravnotežje. Kljub temu da smo gledali pod noge, smo pa ob poti navzgor le zagledali gamsa, ki se je samotno sprehajal ob meji melišča pod nami.

 

Še zadnje  letošnje cvetje, tole je menda pogačica, potem bo pritisnil hlad in vetrovi bodo brili po teh planjavah, rože pa bodo sklonile glave in se skrile v svoje korenine.

 

Gasilska slika pohodnikov na Svačico pred Celovško kočo. Še posebej dobrodošli  in pozdravljeni otroci, najmlajša Petra, Nika, Rok in najstarejši Blaž Malovrh in seveda njihova mamica in ati Uroš, bodoči planinski vodnik.

 

Kako je že ime tem vijoličastim zvezdicam? To bomo izvedeli na naslednjem lepem izletu.

Prispevek: Milka Bokal

Organizacija in vodenje: Tone in Ani Kavčič, Uroš Malovrh






Komentarji