Škabrijel 646m

Škabrijel je vzpetina nad Novo Gorico, ki nudi lep razgled na vse strani. Najprej se nam pogled usmeri na reko Sočo, Julijske in Karnijske Alpe, Črne hribe, Jadransko morje, Trnovsko planoto...
Zanimiv je tudi iz zgodovinskega vidika, saj so se na njem bili hudi boji med prvo svetovno vojno. Škabrijel je dobil svoje ime po cerkvici, ki je stala na njem pred prvo svetovno vojno, svetega Gabrijela.



Pohod smo pričeli pri gostišču Kekec, od koder je približno eno uro hoda do vrha Škabrijela. 


Med potjo smo se ustavili pri spomeniku, ki ga je postavil v bližini kote 468 v spomin svojim padlim soborcem (padlo je cca 8000 njihovih borcev) Kraljevi madžarski 4. domobranski pehotni polk, ki je septembra 1917 po 11.soški bitki branil ozemlje na tem področju.


Pomlad....


Na vrhu...


Znamenita Soška fronta v 1. svetovni vojni, velja za največjo gorsko bojevanje v zgodovini človeštva. Od začetka soške fronte, leta 1915 se je do meseca Vinotoka 1917, v slovenskih krajih ob Posočju in na Krasu, zvrstilo 12. soških bitk ali ofenziv. V 11. soški bitki so Italijani poskušali na vsak način zavzeti hrib Škabrijel nad Gorico in Solkanom. Samo ta hrib izmed velikih treh, je še ostal v rokah branilcev, potem ko sta padla Sveta gora in Sabotin. 


Del poti proti Vratcam je speljana po strelskih jarkih in mimo kaveren. Kljub temu si ne moremo predstavljati morije, ki je na tem področju v 11. soški bitki vzela življenje cca 40 000 borcem na obeh straneh.

Kljub temni zgodovini tega hriba smo preživeli lep sončen dan v prijetni družbi, lepi naravi in po vrnitvi do gostišča Kekec smo si vzeli kar nekaj časa za prijetno druženje.

Organizacija in vodenje pohoda: Jerca in Rajko Škrlj

Komentarji