Veliki Javornik 1268m

Veliki Javornik, 1268 m, je tretji najvišji vrh Javorniškega višavja ali Javornikov, ki so del Snežniške planote.

Prvi odzivi na pohod: Tale pot pa je bolj strma kot na Triglav!

Začnimo od začetka.
Ko sva z Rajkom na ogledni turi po osvojitvi vrha iskala primernejšo pot za sestop, sva nekje zgrešila in potem plezala preko podrtega drevja, da sva se vrnila na pot, po kateri sva se povzpela na vrh. Zato sva prosila Štefko za nasvet. Obljubila nama je pomoč pri vodenju.
Dogovorili smo se za skupen pohod s PD Cerknica, vodstvo pohoda pa je prepustili Štefki Šebalj. Izkazalo se je, da ni samo dobra planinska vodnica, ampak tudi odlično pozna kulturno in naravno dediščino okolice Cerknice.
Naprej smo šli na ogled požiralne jame Velika Karlovica. Po dobro zavarovani poti smo se spustili do vhoda v jamo.



Velika Karlovica je največja požiralna jama na zahodnem delu Cerkniškega jezera. Dolžina celotnih raziskanih rovov je več kot 8000m. Del vode, ki ponikne, priteče na dan  v izvirih Raka pod Malim naravnim mostom v Rakovem Škocjanu.

Naslednja zanimivost je bil mejnik rapalske meje, ki je potekala na tem področju iz Planine čez Javornike proti Snežniku. Na sliki je ohranjen mejnik št.51 .


Ob rapalski meji, ki je bila določena leta 1920 je bil zgrajen sistem utrjenih vojašnic italijanske finančne straže, poljskih utrdb, strelskih jarkov in strojničnih gnezd. Mi smo si ogledali ostanke objekta finančne straže pod Javornikom. V objektu je še viden napis: tukaj se ne bomo pogovarjali o meji, ampak jo bomo branili.


Potem  se je začela pot navzgor, proti Velikemu Javorniku. 


Pot gre najprej strmo navzgor, potem spret strmo navzgor, potem.......


Vsi smo prišli na vrh, zadovoljni da smo premagali strmino. Tu nas je pozdravil močan veter in smo se prav hitro umaknili v zavetje še enega vojaškega objekta ob poti.


Na vrhu Velikega Javornika je poleg hišice radioamaterjev in antene geodetski kamen, katerega so leta 1823 postavili avstroogrski zemljemerci, ko se je gora uradno imenovala Dritter Jauernick.


Zavetje nam je dalo obzidje in ostanki italijanske vojašnice Fortin.


Po postanku smo se delno po cesti, delno po kolovozih in gozdnih vlakah vrnili na izhodišče.


Ob poti


Kot zadnje smo si ogledali še ostanke gradu Karlovec.
Grad je bil zgrajen na prepadni skalni polici nad strugo Cerkniščice in požiralnikom Svinjska jama. Med gruščem nekdanjega obzidja je mogoče opaziti ostanke romanskega stolpa iz 13.stoletja v velikosti 8x8m z 2m debelimi zidovi. Grajsko dvorišče je obdajal zid iz 14.stoletja. Na južni strani je grad varoval do 5m globok v živo skalo vsekan obrambni jarek

Zahvaljujemo se Štefki za vodenje in cel kup informacij o zanimivostih v okolici Javornikov in Cerkniškega jezera, in tudi cerkniškim planincem, ki so nas prijazno vzeli medse.

Organizacija pohoda: J. in R. Škrlj

Komentarji