Petačev graben-Smolnik-Prosenov grič

Skoraj vsak teden se odpravimo na pohod in občudujemo kraje po Sloveniji in sosednjih državah. Žal pa vse premalo pohodov opravimo po naši bližnji okolici.
Danes  nas je pot vodila po naših krajih. Na začetku Petačevega grabna smo se zapodili v hrib in bili presenečeni nad lepo urejenim začetkom poti. Izvedeli smo, da so lesene stopnice postavili domačini iz Smolnika.


Pot do Smolnika je zelo strma, a lepo speljana .


Tik pred Smolnikom nas je pričakala Marija Končan, ki je bila od tu naprej naša vodnica. Po kratkem počitku in "prvi pomoči" pri Mariji doma smo pot nadaljevali po gozdnih poteh proti Prosenovem griču





Vso pot nas je spremljala neokrnjena narava. Manjši zaselki s stanovanjskimi in počitniškimi hišicami so v večini urejeni kot mali arboretumi, njihovi prebivalci pa prijazni.

Pri Simoni smo si ogledali pravi mali živalski vrt. V lepo urejenih ogradah sta se razkazovala dva "gospoda" alpake, race več vrst... v poslopju so se greli zajčki, morski prašički...


in "gospod" pujs vrste managalica, ki je edina vrsta dolgodlakih prešičev. Bil je tako lepo skravžljan, kot da bi ravnokar prišel od frizerja.



Preživeli smo lep dan, ki je bil kot naravoslovna ekskurzija, polna druženja z domačimi....in, Marija, hvala za vse!!!