Planinska tura Gradiška Tura

V jesenskem času sem prvi vikend imel namen organizirati družinski planinski izlet na Uršljo Goro, a je zaradi deževnega vremena le to odpadlo. Ker pa je zaradi višje sile odpadel tudi izlet v neznano, sem prosti termin izkoristil, da smo se nekateri člani podali na Gradiško turo. Ker pa je to vzpon po zelo zahtevni poti, ni bil širše oglaševan, saj je bila skupina omejena glede na št. vodnikov pomočnikov.

In prišla je sobota, 8 oktober. Po zboru v Polhovem Gradcu smo se odpeljali na izhodiščev v vas Gradišče nad Vipavo. Hitro smo se polno planinsko opremili in že smo korakali proti Gradiški turi.


Po nekajminutnem ogrevanju smo prispeli do vstopa v plezalni del. Nadeli smo si samovarovalne komplete, pri otrocih preverili pravilno namestitev in že smo plezali kot gamsi proti vrhu. Manjši del skupine pa je vrh dosegel po drugi manj zahtevni poti. Ob poti se nam je nekajkrat odprl čudovit razgled na celotno vipavsko dolino.





 

Po dobri uri plezanja smo dosegli vrh plezalnega dela, kjer smo pričakovali drugi del skupine, a je le ta zaradi nepozornega spremljanja spregledal križišče in jo pred nami odrinil proti vrhu. Kljub hitremu tempu jih nismo ujeli vse do vrha.




Na vrhu je bil zaradi rahlega vetra, ki pa je bil vseeno moteč, čas za slikanje in vpis v knjigo. S seboj prinešeno malico pa smo uničili nekoliko nižje v zavetrju. 

Sledil je še spust po lažji varianti do izhodišča, kjer smo vsi celi in zdravi naredili še kratko analizo.


zapisal: Vodnik pripravnik  Uroš Malovrh