17. november 2016

Livoldski vrh 994m, grad Fridrihštajn 970m, koča pri Jelenovem studencu 850m

Na kočevsko ne zaidemo pogosto, zato so ti kraji večini slabo poznani. Zapore na cestah v Kočevju so nas prisilile, da smo namesto s pohodom začeli z prisilnim ogledom Kočevja. A uspelo nam je najti izhodišče.
Po Grajski poti smo se odpravili proti Livoldskemu vrhu. Pot je bila na začetku strma, nato pa je strmina nekoliko popustila, pojavil pa se je sneg.


Tik pred vrhom se je svet postavil pokonci. Malo smo poplezali, pomagali so nam klini in jeklenice in že smo bili na razgledišču tik pod vrhom. Od tu je bil lep razgled na Kočevje in okolico.Iz vrha smo zopet, sicer po drugi poti, malo poplezali navzdol. Pot bi bila v suhem brez problema, sneg pa je prekrival korenine, listje in skale, tako da smo počasi, previdno in k sreči brez problemov sestopili z vrha.
Pot smo nadaljevali do gradu Fridrihštajn. Grad je bil zgrajen v 15.stol. za Veroniko Deseniško. Zdaj so tu le še ruševine, ki so zaščitene pred nadaljnjim propadanju.Na gradu nas je pozdravilo sonce. Malico  smo si privoščili pod nadstreškom v zavetju.
Od tu smo nadaljevali proti koči pri Jelenovem studencu. To je pomenilo zopet najprej navzdol, nato pa navzgor.


Tako so umetniki upodobili grad na skali na poti proti koči.


Pogled na dolinico s kočo - prava zimska idila. Le kako je tukaj pomladi, ko vse zeleni? Mogoče bomo prišli pogledat.
Od tu smo v dolino odšli po Kalanovi poti in "zašpilili klobaso."

Organizacija in vodenje pohoda;  Jerca in  Rajko Škrlj

Ni komentarjev: