Tridnevno prečenja Pohorja

Povzetek:
od petka popoldne do nedelje zvečer
Prehojenih 65km v 21h hoje
2.100m višinskih metrov vzpona, 
cca 100.000 korakov
Vreme: Čudovito 🌞🌞🌞🌞
Osvojenih skoraj 8 kontrolnih točk na slovenski planinki poti



Pisalo se je 12 oktobra. Malo pred drugo uro popoldne nekoliko nervozen pričakujem vse prijavljene udeležence za tri dnevni pohod po Pohorju na zbirališču v PG. Ob dogovorjenem času smo krenili proti izhodišču v Maribor.

Z gondolo smo se povzpeli do vrha Mariborskega Pohorja 1.040m nad morjem, in ob pol petih popoldan pričeli s pohodom mimo Mariborske koče do Ruške koče. Že v skorajšnji temi smo prispeli do Ruške koče kjer smo prenočili.





Pri Ruški koči
V soboto po zgodnjem vstajanju ob sedmih krenili proti slapu Šumik. Nekaj minut naprej od prečkanja vode smo v lično na novo urejeni Gozdarski hiši imeli malico iz nahrbtnika ter odličen čaj in kavo.




Pot smo nadaljevali proti koči na Pesku kamor smo prispeli okoli pol druge ure. Po kosilu iz nahrbtnika smo se odpravili proti Lovrenškim jezerom. Kljub utrujenosti smo bili še vedno hitrejši od normiranega časa.



  
Čeprav je že 6 ur hoje za nami, se otroci podijo za listjem, ki ga veter nosi po zraku
  







Po kratkem počitku smo nadaljevali proti Ribniški koči. Proti večeru smo prispeli do koče, kjer pa nas je čakalo majhno razočaranje saj je spremljevalno vozilo obtičalo v zastoju in smo tako morali nadaljevati še 4 km do koče Pesnik. A dobra volja oskrbnika in dobra postrežba ter topla voda je hitro vrnila veselje na naša usta.



Koča Pesnik 1101m
V nedeljo nas je spremljevalec zvozil nazaj do Ribniške koče kjer smo začeli pot proti Kremžarjevem vrhu. Ob poti smo osvojili najvišji vrh Pohorja- Črni Vrh 1543m, prečkali prostrane pašnike Velike in Male Kope, se veliko spustili in malo dvignili do koče pod Kremžarjevim vrhom. 






Partizanski planinski dom


Pri koči pod Kremžerevim vrhom
Tu nas je čakalo spremljevalno vozilo, ki je šoferje odpeljalo na izhodišče po avtomobile. Večina se je nekoliko spočila in okrepčala ter se z novimi močmi spustila v Slovenj Gradec. 

Kljub časovno zahtevni turi in bolečim nogam smo turo po planu zadovoljno končali. K temu je pripomoglo tudi vreme, saj nas je vse tri dni grelo sonce. 


Zapisal vodnik Uroš Malovrh
Polhov Gradec 14 oktober 2018






Komentarji