24 urni pohod po Polhograjski planinski poti

Ali je že kdo pomislil, da bi hodil okoli Polhovega Gradca kar tri dni? Verjetno vas ni veliko. Za to moraš biti malo trčen ali pa član PD Blagajana.
Člani PD Blagajana se vsako leto odpravimo na pohod po Polhograjski planinski poti. S pohodom pričnemo v petek popoldan, končamo pa ga v nedeljo opoldan. Vmes ne manjka ne zabave, ne žuljev in če bi ves znoj, ki ga na poti pridelamo sproti spravljali v cisterno, bi se bučnega olja (znoja po naše) nabralo kar za prodajo.
Pot pa poteka takole:
Zberemo se "Pri Glažarju"v Babni gori, spijemo šnopček ali sok in se odpravimo na pot. Za spalne vreče in še kaj poskrbi naše spremstvo (Mici in Francka) .

Slikanje pred štartom skupaj z Glažarjevimi in spremljevalno ekipo

Iz Babne gore se napotimo proti Ključu 633m, od tu pa se spustimo proti Prošci 423m.

Počitek na Prošci pred vzponom na Koreno 720m. Iz Babne gore do Korena smo potrebovali približno 4 ure. Dobro večerjo so nam pripravili na Kmetiji odprtih vrat "Pr´Lenart", kjer smo tudi prespali (na skednju)

Koreno v zgodnjih jutranjih urah drugi dan.
Že ob 6.uri se odpravimo proti Kožljeku. Pot poteka preko travnikov,

po kolovozih in makadamski cesti. Pot je lepa in ne naporna, pogled iz Kožljeka na naš današnji končni cilj-Bezje pod Toščem pa nam je dal misliti.

Še lepše pa je bilo pomisliti na zajtrk, ki nas je čakal na Kmetiji pri Hlipč na Samotorci. Tu nas vsako leto pričaka kislo mleko, žganci, ocvirkovca, kavica.....

med potjo smo se sladkali z jagodami

Od to smo se spustili v dolino v Ljublanico, nato pa vzpon na Butajnovo in do Čamerja, kjer smo si privoščili počitek

Iz Čamerja smo nadaljevali mimo Žula, Suša do Žlebedra v Jernejčkovem grabnu. Čas je bil za kosilo. Tudi pri Žlebedru smo vedno lepo sprejeti.
Pot smo nadaljevali čez Pečovje do Rusa na Srednjem vrhu.

Prisrčno srečanje z Rusovim atom. Vedno se veseli našega obiska, mi pa smo veseli srečanja z njim.

Od Rusa vodi pot mimo Buha, Aliča, Vrbančka na Sivko 934m, ter naprej proti Pasji ravni.


Na Prosenovem griču nas je čakala "Prva pomoč" s Simono in Alešem (pivom, vinom in vodo), kar nam je dalo moči, da smo prišli ob 20.uri do "Ogrinca" v Bezjah. Tu smo povečerjali in prespali na seniku.
Tretji dan smo zapustili Bezje,

ter se napotili mimo sv. Jedrti na Tošč 1021m.

cvetje na poti

na Tošču. Zdaj pa samo še mimo Gont na Grmado 899m

ter spust v dolino

kjer smo zaključili tridnevno pustolovščino. Pred našo kočo so nam pripravili lep sprejem. Zaključek poti pa smo združili z praznovanjem 60letnice našega planinca Braneta

Vsi mu želimo, da se mu njegova želja, ki si jo je na praznovanju zaželel, izpolni!!!!

Komentarji