Großglockner

Enkrat letno člani našega društva pokukamo tudi malo čez mejo. Saj ne, da bi si želeli doseči kakšne hude planinske podvige, dosti nam je, da si velikane ogledamo od spodaj, od nam dosegljivih višin. Tokrat nas je pot popeljala pod Großglockner.

Großglockner -slovensko Veliki Klek-3798 m.n.v je najvišja gora Avstrije in najvišja gora v Alpah vzhodno od Brenesrskega prelaza. Njegova relativna višina je za Mont Blancom druga najvišja v Alpah. Großglockner leži na meji med Koroško in vzhodno Tirolsko.

Naš prvi alpinist evropskega merila Valentin Stanič (rojen leta 1774 v Bodrežu blizu Deskel), je leta 1799, le dan po vzponu prvopristopnikov, prišel na njegov vrh popolnoma sam, brez vodnika. Poleti 1800 je druga ekspedicija, ki sta jo organizirala Franz-Xaver Salm- Raifferscheid in škofovski princ Gurk, sezidala kočo Salmhütte na višini 2750 m, ki je v začetnem obdobju alpinizma služila kot zavetišče in izhodiščna točka za vzpon. Staroslovensko ime za Großglockner je Veliki Klek, da je Glockner tesno povezan s Slovenci pa kaže tudi ime njegovega ledenika, najdaljšega v vzhodnih Alpah (9km). Ime Pasterze je le germanska skovanka slovenske besede Pastirica oz. Pasterca.

Zelo znana je tudi panoramska cesta »Großglockner-Hochalpenstraße« med krajema Hailigenblut in Fusch, ki je bila zgrajena med leti 1930 in 1935, dosega pa višino 2572 m.

Großglockner je eden najvišjih gorskih prelazov v Evropi. Großsglockner je od Ljubljane oddaljen cca. 250 km in je dostopen iz večih smeri. Pred vstopom v nacionalni park je potrebno na mitnici plačati vstopnino in že ste na pravi, alpski, visokogorski cesti. V ceno vstopnice je vključena prelaznina, nalepka, vstopnina v alpinistični in naravoslovni muzej (avtohtone rastlinske in živalske vrste), parkirišče in razgledni stekleni stolp Wilhema Swarovskega (Kaiser-Franz-Josefs-Hohe).

Prvi postanek v vasi Heiligenblut 1301 m.n.v. Po legendi naj bi na območje te vasi prinesel danski plemič sv.Brikcij v 9. stoletju stekleničko z nekaj kapljicami Kristusove krvi. Od tod ime vasi Sveta kri

pogled na akumulacijsko jezero iz razgledne ploščadi Franz- Joseff-Hohe ~2400m.n.v

Na ploščadi smo se razkropili kot razposajeni kozlički vsak na svojo stran. Vsak je hotel videti čim več. Eni so se odpravili po panoramski poti do "Kaiser-Franz-Josef-Haus", drugi z gondolo navzdol proti ledeniku, eni pa smo šli po "Gamsgrubenweg"- skozi tunele (bivši rudniški rovi) po poti proti "Wasserfallwinkel" in proti koči "Oberwalderhütte"

skozi 6 tunelov

v enem od tunelov- zlata žila

jezerce v tunelu

pred vhodom v naslednji tunel

cvetoče blazinice ob poti

Großglockner

Malo pod ledenikom...žal do koče(nad Ančkino glavo) zaradi premalo časa nismo prišli

vode izpod ledenika...

in še pozdrav svizca (znamenitost teh krajev) pred odhodom v dolino

Komentarji