07. september 2008

Martuljkovi slapovi

V Gozd Martuljku, kjer pustimo svoje jeklene konjičke, sledimo smerokazu, ki nam kaže k Martuljkovim slapovom. Po gozni poti pridemo že po desetih minutah do Martuljkovega potoka. Urejena in nadvse slikovita pot nas vodi skozi več kot 300 metrov dolg in dobrih 100 metrov globok vintgar.

Na koncu vintgarja se po lesenih stopnicah dvignemo do mostu čez grapo, od koder so vidni spodnji Martuljkovi slapovi. Od tu se zdi, kot da je slap samo eden, visok skoraj 30 m. Ko se po poti dvignemo podenj, lahko vidimo, da iz tolmuna pod njim pada še dobrih 10m visok slap.

Nadaljujemo po lepo izhojeni poti, ki nas že na začetku popelje pod mokro, z mahom obraslo visoko steno, po kateri ob deževnih dnevih kot široka zavesa pada 20m visok slap. Po nekaj minutah zmernega vzpona se priključimo gozdni poti ki vodi proti planini Jasene, mi pa sledimo markacijam za Bivak pod Špikom, ki jim sledimo nekako pol ure, nato pa se usmerimo levo in gremo po brezpotju mimo izvira Mrzle vode

imenovano tudi Mahovje do drugega Martuljkovega slapu. Malo pred vznožjem se pot nekoliko spusti do samega potoka in nato čezenj po plezalni poti, zavarovanimi z jeklenicami in klini, do plitvega tolmuna. Zgornji slap je visok preko 100m in je sestavljen iz štirih stopenj. V globoki zarezi v skalovju skriti zgornji del je visok 34 m. Slap se nato skoraj pravokotno obrne v zaporednih 15-metrskih in 5 metrski stopnjah in nato nadaljuje v najvišjo 48 visoko spodnjo stopnjo, ki je zaprta v ozek žleb in pada v tolmun.

Vračali smo se čez planino Jasene in se v koči pri Ingotu okrepčali in odpočili. Nato pa po krožni gozdni poti nazaj v Gozd Martuljek kjer smo navdušeni, nad lepotami slapov, ta pohod zaključili.


Prispevek: Ana Kavčič

Fotogalerija:

Organizacija in vodenje pohoda: Ana in Tone KavčičNi komentarjev: