Klobuk (441) in Toško čelo (590 m)

Klobuk  se nahaja zahodno od Ljubljane, točneje nad Stransko vasjo pri Dobrovi. 

Toško čelo je razloženo naselje, ki leži na vzhodnem robu zakrasele planote Ravnik v SV delu Polhograjskega hribovja. Jedro naselja je ob lokalni cesti Podutik - Topol v bližini gostilne »Pri Bitencu«. Nad naseljem je vzpetina Toško čelo, ki slovi po lepem razgledu, zlasti na Kamniško-Savinjske Alpe, ljubljansko kotlino in Krim. Nekaj metrov pod vrhom stoji lovska koča. Vas so 19. marca 1943 požgali Italijani, po vojni pa je bila obnovljena.
Prek Toškega čela je od novembra 1941 do marca 1942 potekala kurirska zveza med Ljubljano in Gorenjsko. Vzdrževala jo je tričlanska oborožena patrulja, ki je pošto prevzemala na javki pod Toškim čelom in jo prenašala na javko na Medenskem hribu na nemški strani meje. Na mestu takratne javke danes  temu v spomin stoji kip »Kurirčka«.

Mi smo s pohodom na Klobuk pričeli v Stranski vasi pri  izletniški kmetiji  »Pri Jurčku«. Takoj za kmetijo se kolovoz vzpne po travnatem pobočju, ki je bilo tokrat malo zasneženo, malo blatno.



Po polurni hoji smo, malo po gozdu, malo po travnatih pobočjih, prispeli do Lovske koče na Klobuku.


Od tam nas je pot, vseskozi po gozdu, pripeljala do prelaza na cesti med Dobrovo in Šentvidom, ki se imenuje Preval (domačini ga imenujejo »Čez Peske«). Glavno cesto smo prečkali, čez kakih tristo metrov pa smo prispeli do mesta, kjer je bila med drugo svetovno vojno javka, na katero spominja kip »Kurirčka«.


Dva naša kurička imata oblečeni bundi in kapi, originalen kurirček na betonskem podstavku je popolnoma nag, naš tretji kurirček pa je sredi mrzle zime, kakor je tudi sicer njegova navada, napol nag.



Ker nam narava sredi zime ne more ponuditi bujnega cvetja, ki ga občudujemo poleti, nas pa vseeno razveseli z ledenimi rožami na tistih rastlinah, ki jim listje še ni odpadlo.


Pot proti Toškemu čelu se je najprej zložno do zmerno vzpenjala vzporedno s cesto, proti koncu pa kar precej postavila pokonci, dokler nismo prišli iz gozda na travnato pobočje, ki je kljub megli dajalo vtis zimske idile.


Pričakovali smo, da bo vsaj višje sijalo sonce, pa je bilo tudi pri koči megleno, kar pa našega vzdušja ni pokvarilo.


Ta pohod je bil naš zadnji v letu 2017, zato smo v ga v Lovskem domu na Toškem čelu zaključili z zares dobrim kosilom - vsa pohvala osebju v koči. Kot vsako leto smo na koncu priredili tudi srečolov.



»Vesele planinke«

Besedilo in slike: Mimi Mlinar