14. maj 2017

Kamni (po domače Kamen) vrh in Grmada

Grmad je v Sloveniji 21. Ime so dobile v času turških vpadov v 16. Stoletju. Takrat so na večjih razglednih hribih postavljali grmade in ko so zagorele, so krajani vedeli, da se bliža nevarnost. »Vesele planinke in planinci« smo se tokrat odpravili na Grmado na robu Male gore, ki ima piramidasto obliko in je dostopna z več strani ter na sosednji Kamen vrh..
Dobrepolje leži približno 35 km jugovzhodno od Ljubljane. Sestavljata ga Dobrepoljska in Struška dolina ter nekaj obrobnih vasi. Dolgo je 14 kilometrov. Širši severozahodni in osrednji del pokriva dobra zemlja (iz česar verjetno izhaja starodavno ljudsko ime Dobre polje), jugovzhodni del pa je pretežno mokroten.
Za Izhodišče smo izbrali kraj Videm v Dobrepoljski dolini, vodila pa nas je kar »lokalna vodička« - naša planinka Slavka, ki tukaj že nekaj let prebiva.
Pot je potekala v blagem vzponu, zato smo lahko občudovali tudi rožice ob poti,


in počivali na lepem travniku


Po kar strmem končnem vzponu smo prispeli na Grmado.Od tu smo se podali še na našo drugo točko Kamen vrh.Večina udeležencev pohoda v teh krajih še ni bila, zato smo bili tega pohoda še posebej veseli. Posebna zahvala velja Slavki za topel sprejem in pogostitev ob prihodu. 

Vesele planinke

Ni komentarjev: