Großer Speikkogel 2070m-Koralpe

V nedeljo, 30. Aprila sem organiziral prvo letošnjo planinsko turo. V razmišljanju, da bližnje vrhove v Sloveniji lahko obiščete samostojno, sem za letos izbral nekaj več ciljev v bližnji tujini. Tako smo v nedeljo obiskali Großer Speikkogel 2070m) - najvišji vrh v pogorju Koralpe, po slovensko Golica na meji med avstrijsko koroško in avstrijsko štajersko. 


Nekaj več kot polovico višinske razlike glede na dolino smo naredili s pomočjo naftnih derivatov, preostalih 650 višincev pa peš, kakor smo si zadali.



Po prevoženih 170 km smo turo začeli na spodnji postaji sedežnice smučišča Koralpe. Višino smo kar hitro pridobivali, saj smučarska proga, po kateri smo hodili ne spada med enostavne. A se je teren po cca 1h hoje nekoliko poravnal. Po kratkem počitku, ko smo počakali nekoliko počasnejše, smo zagrizli v še en nekoliko manj strm predel. 


Po manj kot 1/2h smo dosegli vrh. 


Na začetku se nam je obetalo res lepo sončno turo, a se je med hojo kar pooblačilo in na vrhu ni bilo nič kaj prijetno. 



Ker pa je pred nekaj dnevi dvatisočake tudi v vzhodni Avstriji pobelil sneg, sem moral prvotni načrt o krožni turi nekoliko spremeniti in smo se vrnili po skoraj isti poti na drugo parkirišče, ki je  nekoliko višje od prvega. Šoferji smo se sprehodili Še do avtov, ostali pa so želeli poiskati kak odprt lokal ali planinsko kočo, a neuspešno. 



Na poti domov smo se ustavili se v bližnjem Šent Andražu in si ogledali cerkev, kjer je nekoč bl. Anton Martin Slomšek služil škofovsko službo, in je leta 1859 prenesel sedež škofije v Maribor, kar je kasneje pomembno vplivalo na določitev meje med Jugoslavijo in Avstrijo.


Analizo pa smo naredili se bližje doma, saj smo se ustavili v preverjeno dobri gostilni tik pod mejnim prehodom Ljubelj.


Setnik, 1.5.2017                                                                                     Zapisal vodnik Uroš Malovrh.