Planinsko društvo Blagajana


PLANINSKO DRUŠTVO BLAGAJANA
Polhov Gradec 1
1355 Polhov Gradec

TRR – SI56 04302-0002935883
Davčna številka: 87193710
Matična številka: 5199310

G-mail: pdblagajana@gmail.com

Uradne ure:  v mesecu februarju in marcu VSAK četrtek, ostale mesece v letu pa vsak 1. četrtek v mesecu; od 18h - 19h v sejni sobi Kulturnega doma Jakoba Trobca.

Za vse informacije pokličite: 031 281 078  

Predstavitev društva 

Planinsko društvo Blagajana ima okrog 200 članov, ki si jih je od ustanovitve 1980. leta pridobilo v občini Dobrova - Polhov Gradec, nekaj pa jih je tudi zunaj nje. V svojih vrstah ima trenutno 10 registriranih vodnikov in mentorjev planinske vzgoje, ki letno organizirajo okrog 50 pohodov. Med njimi še posebej pozdravljamo mlajše, želeli pa bi število mlajših vodnikov še povečati. Društvo vključuje vodniško, markacijsko (8 registriranih markacistov) in mladinsko sekcijo ter sekcijo Družinski izleti in Vesele planinke. Poleg domačih vrhov in hribov na Gorenjskem, Primorskem, Štajerskem ter Dolenjskem obiskujemo tudi gore, ki so blizu našim slovenskim goram, v sosednji Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Tradicionalna društvena srečanja so za novo leto na Lovrencu, dan planincev PD Blagajana na Ravneku v aprilu in izlet v neznano. Občni zbori pa niso priložnost samo za pregled dela, ampak tudi za prijetno družabnost.

Planinsko društvo Blagajana je organizator zelo priljubljenega nočnega pohoda na Grmado. Pobuda zanj je bilo priznanje samostojne države Slovenije, ko se je januarja 1992 ob priznanju Slovenije v svetu skupina vaščanov iz Srednje vasi pri Polhovem Gradcu povzpela na Grmado in tako počastila našo novo državo. Organiziran je na tisti petek v januarju, ki je najbližji polni luni. V letu 2017 se je zvrstil 26. pohod.
Drugi tradicionalni pohod v organizaciji našega društva je spominski pohod Po poteh Pavleta Kozjeka (vsako leto oktobra), ki je bil naš častni član in naš sokrajan.

Društvo aktivno sodeluje s sosednjimi planinskimi društvi; tako se udeležujemo vsakoletnega srečanja MDO Notranjske, srečanja na Grmadi s PD Medvode ob obletnici postavitve smerne plošče na vrhu ter srečanja planincev PZS.
Društvo vzdržuje tudi obhodno pot okoli Polhovega Gradca z imenom Polhograjska planinska pot. Natančen opis poti, vključno z mesti žigov, je mogoče najti v knjižici z naslovom Dnevnik Polhograjske planinske poti, ki ga je mogoče kupiti na avtobusni postaji v Polhovem Gradcu, na PZS in v PD Ljubljana - Matica.

Na podarjeni parceli na Ravneku smo si člani društva zgradili planinski dom za planinska in družabna srečanja.

PD Blagajana, februar 2024





Komentarji

  1. Anonimni3.5.06

    Lep planinski pozdrav,

    Le tako naprej pri opisovanju in izbiri fotografij.

    PS: Kmalu nasvidenje

    Lp Nada

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimni4.2.10

    Bila sem zraven. Prijava pri Pratkarju- pozoren sprejem vaših članov, do koče PD, naprej do lovske koče,po grebenu na vrh Grmade, ko je počasi že začelo snežiti. Do Gont v pravem zimskem metežu, nazaj do lovske koče, do Mehačka in v Polhov Gradec. potem spolska cesta do doma sredi noči, pa nič zato. Čudovito!
    tiste kolone lučki in pogled naokoli, veseli pohodniki,dobra družba z našim Vinkom (BTC Lj)na čelu. da ti srce zavriska. zadovoljna pohodnica

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar