PLANINSKI TABOR NA PLANINI RAZOR

Planinsko društvo Blagajana je med letošnjimi poletnimi počitnicami izvedlo 6-dnevni planinski tabor na planini Razor. Tabora se je udeležilo 24 učencev iz OŠ Polhov Gradec in podružnice Črni Vrh. Vsi ti učenci so včlanjeni tudi v planinski krožek, ki deluje na obeh šolah. Na taboru so učence spremljali trije gorski vodniki, medicinska sestra in tri učiteljice – mentorice planinskega krožka.

V ponedeljek, 10. julija, je bilo pred šolo v Polhovem Gradcu živahno že pred sedmo uro zjutraj. Takrat so se namreč začeli zbirati učenci, ki so se odločili, da bodo preživeli pet dni v osrčju bohinjskih gora. Vsi so bili nasmejani, polni pričakovanj, za solze slovesa sploh ni bilo časa, tudi med najmlajšimi ne.

In že smo odrinili na pot, ki je trajala kar tri ure. Da pa ne bi bilo vse preveč enostavno, smo morali še dve uri hoditi, da smo prišli do koče na planini Razor. Tam so nas prijazno sprejeli in nam pokazali, kje bo naslednje dni naš drugi dom.

Vsi mladi planinci so se razporedili po sobah in uredili prtljago.
Že prvi dan nas je čakala zahtevna naloga – izdelati zastavo našega tabora. Ideje so kar deževale, vendar smo enoglasno sprejeli osnutek Lidije Plestenjak, ki se je izkazal za pravo umetnijo. S skupnimi močmi smo idejo prenesli na blago in risbo pobarvali. Sledilo je slovesno izobešanje zastave, ki smo jo nato vse naslednje dni s ponosom gledali.




Ker je bil to planinski tabor, smo z učenci vsak dan izvedli daljši pohod in tako spoznali okoliške gore. Povzpeli smo se na Globoko, Vogel, planino Kal in Škrbino.






Ogledali smo si tudi bližnjo sirarno, kjer so nam pokazali, kako delajo znani tolminski sir in skuto.


Spoprijeli smo se s pravo plezalno steno, ki so nam jo pripravili naši gorski vodniki. Ob premagovanju stene smo tipali za pravimi oprimki in iskali trdno oporo za noge. Kljub temu smo se ob skrbnem varovanju vodnikov počutili povsem varne.



Poleg pohodov so učenci vsako popoldne ustvarjali v različnih delavnicah in uživali ob igrah z žogo,kolebnicam, gumitvistom in različnih družabnih igrah. Za domotožje enostavno ni bilo časa.



V tem tednu smo spoznali še kako dragocena je voda, saj so nam jo zaradi dolgotrajne suše vozili v sodih z bližnje planine.

Zadnji večer smo vsi udeleženci tabora preživeli planinski krst in prejeli planinski krstni list, ki nam bo v lep spomin na preživete dni na planini Razor in njeno okolici. Vsi učenci so se predstavili s svojimi točkami in tako prijetno zaključili naše druženje.
Za zadnji dan nam je ostalo le pospravljanje sob, urejanje prtljage, slovo od prijaznih gostiteljev in hoja do avtobusa, ki je minila ob klepetu in urejanju vtisov.
Vsi smo se že veselili srečanja z domačimi, ki so nas čakali v Polhovem Gradcu.

Organizatorji tabora smo zadovoljni ob uspešni izvedbi, ob iskrenih pohvalah otrok in ob želji, da podoben tabor izvedemo tudi naslednje leto.

Simona Planinc