Kraški rob - Sočerga

Za zadnji letošnji pohod smo izbrali prijetno turo po Kraškem robu od Sočerge do naravnega mostu in spodmolov Veli Badin, ter ogled slapa Veli vir.

Začeli smo v Sočergi, kjer nam je gostilničar ponudil prvo pomoč (ta kratkega), da smo laže in boljše volje zakoračili v hrib. Po desetih minutah smo že dosegli najvišjo točko tega pohoda pri cerkvici sv.Kirika.



Cerkvica sv. Kirika s pokopališčem in zidom, pokrita s kamnitimi škrlami, s temelji iz 11.stol. in stolpom. Tu je bilo menda nekoč ilirsko ali venetsko selišče z obrambnim nasipom, okoli leta 1000 pa več trdnjav, kot obramba pred rimskimi legijami.

Od tu pa je šlo do našega cilja samo še navzdol. Steza nas vodi po razglednih travnikih ob skalnem robu.

po kraški planoti navzdol

mimo bunkerja, od koder se vidita oba mejna prehoda

nismo samo hodili, tudi plezali smo....

škraplje, žlebiči, ponvice, luknjice....prava umetnina


Po dobri uri hoje smo prišli do naravnega mosta pri Velem Badin. Obok je dolg 6m, visok 2.5m. To je tudi najnižja točka na tej poti. Od tu je lep pogled na vas Mlini. Ime ima po mlinih, ki so tu mleli žito. Danes je le še eden, ki ima muzejsko vrednost.


Zahodno od naravnega mostu so spodmoli, to so 28m visoke pečine. Trije so večji in globji, največji je širok 90m, manjša dva pa okoli 30m. Strop je visok 17m. Imenujejo se tudi "istrijanska ušesa", ker se v njih sliši vse, kar se dogaja v dolini. Spodmoli so mestoma prekriti s sigo, s stropa visijo značilno oblikovani kapniki. Nekateri ne visijo navpično, temveč, nepojasnjeno, štrlijo pravokotno na steno. Veli Badin je naravno gnezdišče puščavca, skalnega goloba, rdeče lastovke in planinskega hudournika.

Na poti nazaj smo preizkusili plezalne sposobnosti udeležencev, saj so nas v skali pričakale jeklenice in lestav...


Ker se v te kraje verjetno ne bomo kmalu vrnili, smo izkoristili čas do kosila in odšli do slapa Veli vir pod vasjo Sokoliči.


Pot smo zaključili v gostilni v Sočergi, ki je poznana po fužih. Tudi mi smo si jih privoščili.


Še slovo...... in vidimo se na pohodih prihodnje leto. Srečno!!!

fotogalerija:

Vodja pohoda: Jerca in Rajko Škrlj

Komentarji