Po Brežiški planinski poti

V mrzlem predpomladnem dnevu smo se planinci PD Blagajana namenili na obrobje Dolenjske, v okolico Brežič, kjer je speljana lepa nezahtevna pohodniška pot okoli Brežic. Parkirali smo blizu Čateža in se po gozdnih poteh najprej podali do cerkvice sv. Vida.

Pomlad še ni preveč kazala svojih radosti, skoraj zeblo nas je. A nekaj drobnega ptičjega petja se je vseeno slišalo. Niso bili glasni ti drobni prebivalci gozda, tako kot niso menda od avgusta do septembra. Takrat menda sploh ne pojejo, je povedala ena od planink. Morda varčujejo z energijo za selitev ali pa jim vročina pije moč? Seveda gasilska slika ob pogledu na sotočje Save in Krke, ki sta se vili pod nami, na tem, za precej planincev letošnjem prvem podvigu ni smela umanjkati.


Potem se je pot pomikala med skromnimi dolenjskimi vasicami. Tudi nekaj opuščenih hiš smo videli. Prav nič ni bil spodbuden pogled nanje. Nekdo je rekel: - Včasih je kakih deset otrok letalo okoli take hiše. Kaj pa danes?


Krušna peč, ki se je kazala v kotu velike kmečke izbe skozi okno v eni od njih, je imela nenavadno spretno in bogato oblikovane pečnice, večje, kot so sicer znane po Gorenjskem. Takih danes ni več, prav tako pa tudi ni več spretnega oblikovanja lesenih delov hiš, kar smo videli v vasici Žejno.


Doseči veliki Veliki Cirnik z nekaj nad 600 metri višine ni zahtevna pot. Na vrhu je sredi gozda postavljen neke vrste bivak. Pomladansko cvetje tu še ni sililo na dan, samo ob vznožju poti so nas pozdravljali kimajoči beli zvončki, a čemaž je s svojimi drobnimi suličastimi nastavki listov razveselil nekatere najbolj vnete pristaše vonja česna. Ta bo dodatek k zdravi hrani. Tako je bilo tudi obilno kosilo na turistični kmetiji Martinovih v vasi Goličice.


Vse smo pometli, prav nič ni ostalo od raznovrstnega kmečkega kosila. Povrh vsega pa je mladenič zaigral še na harmoniko. Med drugimi tudi tisto o rdečem cvetu nekje v italijanskih Dolomitih, ki so jo tako rekoč v himno preteklih dni v določeni zvrsti glasbe vkovali Beneški fantje.


Jerica Škrlj, ki je z možem Rajkom vodila izlet, pa se je takoj znašla in tja določila enega naslednjih izletov. Za letos najbrž ne, mogoče pa v naslednjih letih.

Milka Bokal

Fotogalerija

Fotografije:Jerca Škrlj

Komentarji