Prvomajsko planinarjenje po Istri

Za preživetje prvomajskih praznikov v planinah smo se odločili že večkrat, tokrat pa smo to izvedli v lastni režiji. Pripravila sem nekaj predlogov za pohode, povprašala nekaj zainteresiranih za mnenje in odločitev je padla. Za bivanje smo si izbrali Rabac (ena najcenejših ponudb in bili smo zadovoljni), od tu pa vsak dan odpravili pohod po delu pogorja Učke.
Prvi dan smo v Mošenički Dragi zavili v Potoško drago in pričeli s pohodom na koncu vasi Sv.Petar. V vasi Potoki smo se priključili mitsko-zgodovinski poti ki nam na 13-ih tablah pojasni kdo in od kod smo Slovani, popeljala nas je na Perun-Istrski Olimp. Perun je v slovanski mitologiji najvišji bog; bog strele in groma, bog priseg, bog pomladi in plodnosti, bog dežja in kmetijstva. Njegovi simboli so hrast, perunika in sekira.
Na poti na Perun smo videli neokrnjene lepote naravnega okolja ki opozori na težko a slikovito življenje ljudi teh krajev. V ta namen so študentje na delavnih akcijah v grobem obnovili vas Potrebišče z nekdanjim načinom gradnje (slamnata in kamnita streha...)


  
Na vrhu Peruna
Iz Peruna smo se najprej (s težkim srcem) nekoliko spustili nato pa zagrizli ponovno v hrib najprej na prelaz Bodaj 878m, nato pa na najvišjo točko tega pohoda na Brgud 907m.


Pot smo po sedmih urah zaključili v Mošenicah.

Drugi dan je vreme kazalo bolj slabo, zato smo si izbrali krajšo (tako smo mislili) pot in sicer Sentonino pot iz Rabca v Labin in nazaj. Boginja Sentona je zaščitnica potnikov. Pot nas popelje po najlepših predelih ob potočku Pećina, preko sedmih mostov, voda se preliva preko vijugastih barier iz sadre, a v skrivnostni Negrijevi jami se skriva izvir Pećine. Še najbolj pa nas je prevzel slap, ki se izliva v turkizno jezerce pod njim.

 
 


Tretji dan smo si izbrali zopet dolgo in kar težko pot. Iz vasi Brseč smo se vzpenjali na hrbet Učke in pri Provrtenicah na grebenu uživali ob pogledu skozi naravno okno, od tu pa po kratkem vzpenjanju po skalah in med škrapljami dosegli vrh Sisol 835m



 



 Med potjo smo uživali ob pogledih na prekrasno rastlinje, na vsakem koraku nas je pričakala nova cvetlica...

Priznam, da nam je po šestih urah hoje pogled na morje močno dvignil moralo, saj sta nam dolga pot in sonce pobrala veliko moči. Bližina morja pa je vzbujala upanje, da je cilj blizu. Naš cilj je bil pri hotelu Vidikovac na Rtu Mašnjak.

Tudi četrti dan si nismo privoščili počitka. Odšli smo sicer višinsko na ne pretežko pot, dolžina pa je bila skoraj 20km, tako da smo tudi za to pot porabili cca 6 ur. Pot smo pričeli pri planinskem domu v Skitači in se mimo cerkvice Sv. Mateja, po slemenu Prodol povzpeli na vrh Oštri 531m. Nato smo se skozi zanimive opuščene vasi spustili v Rabac. Na poti nas je spremljala čudovita flora in fotografski aparati niso samevali.

Pred planinskim domom na Skitači




 

 
Za nagrado, ker smo bili "pridni" vso pot, smo se iz centra do hotela popeljali z vlakcem
Zadnji dan počitnic. Hotelirjem smo rekli nasvidenje, bili smo z njimi zadovoljni in še ne dovolj utrujeni, da bi odšli kar domov. Če smo prehodili skoraj ves hrbet pogorja Učka se spodobi, da stopimo še na vrh, kljub temu, da smo tam že bili.

 


Prehodili smo krožno pot iz Poklona na Vojaka in nazaj. Imeli smo lepo vreme, zopet so nas razvajale cvetlice... Ob povratku smo v Poklonu srečali planinske prijatelje iz Preserij in srečanje je bilo res prijetno.


Na koncu moram priznati, da me je bilo pred odhodom na pot hudo strah, kako bodo pohodi izpadli, saj nihče teh poti še ni prehodil, dobrih planinskih kart tega predela pa tudi nismo imeli. Vendar smo se kar znašli, nikjer nismo hodili več kot je treba, na Sisol pa nam je pomagal priti vodnik Toni iz Velenja , ki smo ga slučajno srečali na izhodišču poti in se nam je z veseljem s prijateljico pridružil  v raziskovanju poti še naslednji dan. Na vsej poti nismo imeli nobenih zdravstvenih problemov, pa tudi skupina je bila zelo homogena, saj smo tudi proste urice preživljali skupaj v veselem razpoloženju.

Organizacija in vodenje pohodov: Jerca in Rajko Škrlj

 Fotogalerija

Komentarji