Dan slovenskih planincev 2013

Bili smo udeleženci ob dnevu slovenskih planinskih doživetij ob 120-letnici Slovenskega planinskega društva PD Ljubljana-Matica in PD Kamnik. Ob tej priložnosti je bilo pripravljenih več pohodov , prikaz gorskega reševanja, zbor praporščakov in še mnogo drugih dogodkov.
Mi smo se odpravili po Koželjevi poti, ki poteka ob Kamniški Bistrici od gostišča Pri planinskem orlu do izvira Kamniške Bistrice. Pot smo podaljšali še do Spominskega parka, posvečenega vsem ponesrečenim v Kamniših planinah.

Malo gor, malo dol, vseskozi pa prekrasna narava, lepi pogledi na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp...


Pot je lepo oskrbovana in opremljena z mnogimi mostički, stopnicami...vse, da je varno

Prekrasna Kamniška Bistrica nas je vso pot spremljala na naši desni strani in nas v vročem dnevu prijetno hladila

Pot nas je vodila tudi mimo naravne znamenitosti soteske Predaselj, 30m globoke soteske dostopne le ob spremstvu gorskih vodnikov in pomočjo alpinistične in jamarske tehnike.


Od tu smo nadaljevali pot mimo zanimivih pritokov K. Bistrice do Spominskega parka


Spominski park je nastal v 70-ih letih prajšnjega stoletja na pobudo PD Kamnik. V njem so zbrane spominske plošče ponesrečencev v Kamniško-Savinjskih Alpah. Tu ima spominsko ploščo tudi eden naših najboljših alpinistov Tomaž Humar, mi pa smo postali ob plošči našega sovaščana, ki se je  25.1.1998 smrtno ponesrečil pod Skuto.

 
Eden od treh izvirov Kamniške Bistrice, ki se je te dni kazal v svojih najlepših barvah, poln živozelene vegetacije in kristalno čiste vode...

Slavnostni del srečanja je potekal na parkirišču pred Domom v Kamniški Bistrici. Prireditev je otvoril slovesni sprevod praporščakov,  planinska himna, ter kulturni program z nastopom mladih planincev PS OŠ Šmartno v Tuhinju, pozdravil pa nas je tudi župan Kamnika in Predsednik PZS Slovenije. Med praporščaki je bil tudi naš prapor in z njim praporščak Tone.

Organizacija in vodenje pohoda: Jerca in Rajko Škrlj