Krasji vrh 1773m

V dnevih med 16. in 19. avgustom je bil predviden planinski tabor. Ker ni bilo dosti zanimanja zanj, sva se organizatorja tabora odločila, da skušava na enodnevnem  pohodu pokazati zainteresiranim enega lepših vrhov v okolici Kobarida in morda še muzej na prostem.
Tako se nas je zbrala prijetna družbica in se v petek, 16.8.2013 podala proti Posočju z ciljem vzpon na Krasji vrh. Zapeljali smo se mimo Drežniških Raven do parkirišča Pri koritu, od tu pa veselo v hrib.


Prvi del poti poteka po gozdu in je za ta letni čas prav prijetna. Po nekaj prečkanjih ceste, ki pelje na planino Zaprikraj smo zavili levo in se napotili proti Kolujem.( »koluji« koluti ali krogi so ostanki temeljev protiletalske obrambe italijanske vojske na soški fronti, izraženi v starem lokalnem jeziku,ki je v teh krajih prava posebnost, saj nekateri tu še vedno gredo »s talalujkom dou wun«).

Na Kolujih

  
med potjo razvajanje za oči
 Od Kolujev nas je pot čez travnato pobočje pripeljala na naš prvi cilj - Krasji vrh


Krasji vrh se nahaja med Bovcem in Kobaridom na gorskem grebenu Polovnik. Krasji vrh je s svojimi 1773m tudi najvišji vrh omenjenega grebena, zato je z njega lep pogled proti dolini reke Soče in okoliškim vrhovom ter najlepši pogled na bližnji Krn.



Iz Krasjega vrha smo se mimo Snežne jame napotili proti planini Zaprikraj, kjer smo si poleg prve pomoči (pivo, kava...) privoščili tudi nakup zelo dobrega sira in skute. Od tu nas je čakala še ura hoje do naših "konjičkov".
Za drugi cilj se nas je odločilo samo nekaj, ampak ni nam bilo žal. Iz Kobarida smo se odpeljali mimo smučišča na Liveku, ob grebenu Kolovrata do muzeja na prostem "Kolovrat".

Greben Kolovrata je prehodno območje med Zgornjim Posočjem na slovenski strani in Benečijo na italijanski strani. Muzej na prostem se nahaja na izredno razglednem grebenu Kolovrata.
V času prve svetovne vojne je italijanska vojska tu zgradila obsežen sistem svoje tretje obrambne črte, poimenovane »linea d'armata«.

na Pod Klabuku (Na gradu) 1114m
 Od tu smo se polni vtisov odpravili proti domu.

Organizacija in vodenje pohoda: Rajko in Jerca Škrlj


Komentarji