AJDNA IN VALVAZORJEV DOM

V nedeljo, 27. oktobra 2013 se je obetal lep sončni dan. Vesele planinke smo se zato hitro uskladile in odločile – smer Gorenjska, dolina Završnica.
Že na zbornem mestu »cestninska postaja Torovo« smo bili enotni, da je za lepo vreme predvsem zaslužen Janez,ki je pripeljal kar tri Marije.
Prvi cilj je bila 1064 m visoka Ajdna, kar atraktivna vzpetina na južnem pobočju Stola, na kateri je bila postavljena prva krščanska cerkev na Slovenskem.
Vso pot so nas spodbujali napisi na kamnih (ŽEJNI, TRPITE, POČIVAJ, LE POTRPITE, KMALU BO).




 
Razgled z vrha je čudovit – dolina Save od Jesenic do skoraj Ljubljane, Blejska kotlina,Jelovica, Pokljuka, Julijci (videle smo odsev koče na Kredarici), celo Rožco in Golico v Karavankah. Tako obilnemu doživljajo lepot Slovenske pokrajine je sledila malica z dobrotami iznahrbtnikov.

 
Po spustu iz Ajdne, smo se odpravile našemu drugemu cilju - Valvazorjevemu domu pod Stolom. Tu nas je čakalo prijetno presenečenje. Brez plačila smo dobile kostanj in mošt ter prisluhnili živi glasbi. O mitu o gorenjski škrtosti ni bilo ne duha ne sluha.
Po malo daljšem počitku smo se odpravile nazaj v dolino. Pri povratku smo še bolj doživljali prelepe barve jeseni. Izlet smo formalno zaključile v Ribniškem domu ob Tržaški Bistrici.


Vesele planinke

Komentarji