Kamen vrh 783m, Grmada 887m

Ta teden smo dobili vabilo naše planinke, da pridemo v Suho krajino v Podpeč, od koder nas bo popeljala po njej bližnjih vrhovih. Teh krajev planinci ne poznamo, zato smo bili vabila veseli.
Po lepem sprejemu s kavico in čajem smo se kar iz njene terase podali v hrib.



Na Kamen vrhu.
 Z vrha je lep razgled na Dobrepoljsko dolino, Kamniške in Julijske Alpe, na jugu pa se nam prikaže Grmada, naš naslednji cilj. 


Tik pod vrhom Kamen vrha stoji koča planinskega društva Dobrepolje

 

Najprej po gozdu, nato čez prekrasne travnike, proti vrhu Grmade


Na Grmadi (tudi Grmada nad Ortnekom)
Grmada se nahaja nad vasjo Vrh pri Poljanah v pogorju Male gore. Tudi iz tega vrha je lep razgled po celi Sloveniji


Tudi tu je tik pod vrhom koča. Verjetno je to kraj, kamor zahaja ob koncu tedna mnogo ljubiteljev narave, saj je okoli koče veliko klopi in otroško igrišče. Mi smo se zaradi vetra stisnili ob kočo, ki nam je nudila zavetje, sonček pa nas je prijetno grel. Kar sedeli bi in gledali pokrajino okoli nas.
Po vrnitvi v Podpeč nas je Slavka pogostila in kar nič se nam ni mudilo domov, tako prijetno je bilo.


Tik pred odhodom pa nam je pokazala še podzemno jamo, ki je oddaljena od njenega doma le kakih 50m. Nismo pričakovali tako velike in zanimive jame. 
Ta jama je prebivalcem od pradavnine ponujala varno zavetje in vir pitne vode. Podpeška jama je najprepoznavnejši znak vasi, saj je že leta 1349 nastal prvi zapis o njej. Podpeška jama je s svojimi 4.5 km dolgimi rovi največja jama na Dolenjskem. Za obiskovalce so dostopne le vhodne dvorane.



Slavka, hvala za lep, res lep dan!