Po Ostrovrharjevi poti

Planinci radi raziskujemo in iščemo vedno druge in manj znane cilje. Velikokrat so ti cilji precej oddaljeni od doma. Tako nam vožnja pobere veliko časa. Pozimi, ko so dnevi krajši, pa si poiščemo cilje nekoliko bliže. Danes smo si izbrali za izhodišče Podgrad in videli na poti veliko in za večino nepoznanih zanimivosti.

Pohodna pot, ki je poimenovana po vitezih Ostrovrharjih, je krožna pot, ki pohodnika popelje skozi zgodovinsko, naravno, kulturno in tehnično dediščino kraja Podgrad pri Ljubljani.

Na koncu vasi Podgrad smo se začeli vzpenjati na Kašeljski hrib. Kmalu smo prišli do Kinsky-jeve vile, ki ji domačini pravijo Novi grad, včasih pa je tu stal pozno-srednjeveški grad.


Od vile smo nadaljevali pot proti Staremu gradu. Med potjo smo naleteli na ostanke strelskih jarkov. Po slemenu Kašeljskega hriba je med 2. svetovno vojno potekala meja med Nemčijo in Italijo.


Kmalu smo mimo Ostrovrharjevega studenca prišli do ruševin Starega gradu (Grad Osterberg) iz 11.-12.stol.



Pot smo si nekoliko podaljšali in odšli na Debenj vrh. Žal zaradi megle razgleda iz stolpa ni bilo.


Vrnili smo se nazaj na Stari grad in se spustili v dolino Besnice mimo kamnolomov, kjer so vidni sledovi sekanja mlinskih kamnov.




Nekaj časa nas je pot vodila ob Besnici, nato pa smo jo prečili in se povzpeli na sosednji vrh Murjevko.


Čakal nas je samo še sprehod po položnem hrbtu Lazarjevega hriba, mimo kmetije Pri Lazarju, ter spust v dolino. 

Organizacija in vodenje pohoda: Jerca Škrlj