Zapotoški slapovi in izvir Soče (Zadnja Trenta)

Dolina Zadnja Trenta se odpira od Izvira Soče proti zahodu. Na začetku doline na desni strani se dviguje značilna piramida Jalovca,  po obeh straneh pa ju zamejujeta gorska grebena. Zaključita se z Bavškim Grintavcem, ki izrazito dominira nad koncem doline. Po dnu doline se razprostira prodišče Suhega potoka, ki si vsekakor zasluži svoje ime. Vanj se stekajo vode izpod Bavškega Grintavca, vendar poniknejo kmalu zatem, ko pritečejo v dolino. Potok v zatrepu doline, pod planino Zapotok, oblikuje tri Zapotoške slapove.
Podali smo se na pot


Ob prodišču Suhega potoka smo lahko občudovali takele lepotice



Ker pa je sonce že kar pripekalo, smo se raje kar hitro podali na pot, ki pelje po prijetni senci v gozdu,


kjer so se nam kar ponujali buhteljni, ampak mi smo imeli svojo hrano v nahrbtniku.


Kaj kmalu smo prispeli do zatrepa doline in do čudovitega slapa.


Malo počitka je prijalo tako ženskam,


kot moškim.


Ker smo bili že na tem koncu, si nismo mogli kaj, da si ne bi ogledali tudi Kekčevo domačijo,


ki je tako arhitekturno kot botanično pravi biser pod okriljem Razorja, Prisojnika in obeh Mojstrovk.


Od gospodarja smo se kaj kmalu poslovili, saj nas je čakal še obisk Izvira Soče.


Izvir Soče je eden najlepših kraških izvirov v naših gorah. Vode, ki se zbirajo na območju Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke, vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi.


Tudi tisti, ki do zdaj tega bisera še niso obiskali, so se lahko prepričali, da je imel pesnik prav, ko je v svoji pesmi trdil da je krasna, bistra in brhka v vsej svoji naravni lepoti – naša hči planin - Soča.


Vsi vemo, da sta ovinka sicer samo dva, ampak če moraš ta dva ovinka prevoziti v enem dnevu na stotine in večkrat v klanec navzgor in navzdol, pa za voznika ni lahko. Udeleženci pohoda se zato zahvaljujemo Hermanu za strpno in prijetno vožnjo ter vodenje izleta.


Za »vesele planinke« Mimi Mlinar