Snježnik 1506m, Risnjak 1528m

Ko sem lansko leto opisovala pot na Bele stene, sem napisala: hodili smo gor, pa dol, pa gor, pa dol, pa...Tako je pač pogorje v Gorskem Kotorju. In letos ni bilo nič drugače.

Nacionalni park Risnjak leži v gorskem Kotorju in je bil zaradi svojih zanimivosti in lepot leta 1953 uvrščen na listo zaščitenih področij.

Ob smučišču Platak, na višini cca 1200m smo pričeli z našim pohodom.

Začeli smo počasi, po makadamski cesti

potem pa vedno bolj navzgor

do koče tik pod vrhom. Koča je žal zaprta, zapuščena in čaka na boljše čase.

Od koče do vrha na 1506m smo morali malo poplezati.

Bili smo v ta pravih hribih. To dokazujejo tele planike, ki se razkazujejo tik nad kočo ob poti na vrh.

Na vrhu Snježnika smo si privoščili počitek, lep pa je bil tudi razgled na Kvarnerski zaliv, na naš Snežnik, Učko....

Pot od Snježnika do Velikega Risnjaka pa je eno samo žaganje....gor, dol, gor, dol...po gozdu, po skalah, po cesti, po stezicah...

malo navzdol....

pa navzgor...

spet dol...

in gor...

mimo koče smo jo mahnili direktno na vrh

Tik pred vrhom nas je hotel preplašiti dež, a se nismo dali. Potem je ta isti oblak poslal še sodro (mogoče točo-to bodo raziskali strokovnjaki, saj je Herman odnesel en primerek ledene kroglice na inštitut za...). Tudi ta nas ni preplašila, zato je oblak odnehal in šel drugam. Mi pa do koče
potem seveda spet navzdol...

Ker se nismo zedinili, ali je bila sodra ali toča smo pospravili nahrbtnike in odtavali v dolino. Kako smo si želeli, da bi Maksu uspelo najti cesto,katero prečka planinska pot na Platak. A telefoni niso delali, tako da zveze med nami in Maksom ni bilo.

Da je bil danes z nami "tisti od zgoraj" smo ugotovili pri tem kozolčku. Samo minutko po tem, ko smo prispeli do tu, je prihrumel do nas Maks s kombijem. Prišparal nam je več kot uro hoje v dolino.

Seveda smo morali to pridobljeno uro nekako potrošiti....in ni bilo težko. V planinskem domu na Platku pa nas tudi niso odslovili, saj imajo radi kune in eure.

Organizacija in vodenje pohoda: Rajko in Jerca Škrlj

Še fotogalerija: Klikni tukaj

Komentarji