Po sledeh Rupnikove linije

Udeležba na današnjem pohodu je pokazala, da nas zgodovina naših krajev zanima. Marsikdo se je že vozil po cestah tik ob objektih, ki so bili zgrajeni med 1937 in 1941-tim letom, a ni vedel, da se le nekaj deset metrov stran skrivajo neverjetni objekti- obrambni bunkerji.

Rupnikova linija je sistem utrdb, ki ga je v tridesetih letih 20 - tega stoletja gradila staro jugoslovanska vojska na meji med Kraljevino Jugoslavijo in Kraljevino Italijo. Z Rapalsko pogodbo iz leta 1920 je bila določena meja na črti Peč - Jalovec - Triglav - Vogel - Podbrdo - zahodno od Blegoša - Žiri - Hotedršica - Planina - Snežnik - Reka. Zaključek del so načrtovali za leto 1946/47, vendar so se ob začetku 2. svetovne vojne, ko se je po kapitulaciji staro jugoslovanska vojska umaknila, dela na še nedokončanih utrdbah takoj prenehala. Obrambna črta Rupnikove linije ni nikoli služila svojemu namenu, utrdbe niso bile nikoli uporabljene v vojaške oz. obrambne namene.

Z ogledom smo pričeli na Golem vrhu, kjer smo zlezli v ogromen bunker.


Še mala opomba: Po fotografijah je skakal nagajivi škrat in napisal napačni datum. Na pohodu smo bili 10.4.2011.

Kratko predavanje vodnika po objektih Rupnikove linije

Tole pa je"spomenik človeške norosti", v katerega smo zlezli




..."slabo vidno rojstvo novega človeka" - lezemo ven iz bunkerja....porodničar je Stane

Iz Golega vrha smo se odpravili po sledeh Rupnikove linije do Žirovskega vrha sv.Urha in med potjo videli vsaj še pet bunkerjev, v katere pa nismo zlezli.







Oddih, okrepčilo in zasuk pri lovski koči na Javorču.

Še moje misli o pohodu: Toliko lepih krajev je skoraj pred hišo, pa jih ne poznamo. Mislim da bomo vsi hvaležni, če nas bosta Ani in Tone še kdaj popeljala po naši lepi bližnji okolici.

Vodja pohoda: Ani in Tone Kavčič

Fotogalerija:

Komentarji