Ankaran-Tinjan-Socerb


Za 10. februar je bil predviden pohod od Ankarana do Socerba po SPP z namenom, da se približamo cilju nekje na sredini slovenske planinske poti. Jeseni smo proti istemu cilju krenili iz Maribora.  A zaradi zelo slabe vremenske napovedi samo  pohod prestavili na soboto. In odločitev je bila pravilna, saj nas je celo pot razveseljevalo sonce, medtem ko je bila nedelja deževna.

Zjutraj smo zbrali na Dobrovi oz. Podsmreki, kjer smo se razdelili po prevoznih sredstvih in hitro krenili na morje. V Ankaranu smo po jutranjem nakupu malice na tržnici hitro krenili na pot in že po nekaj metrih zagrizli v strm klanec, ki nas je pripeljal do naselja Hrvatini.








Tipična istrska vas.  Po nekaj sto metrih smo se začeli spuščati do  spodnjih Škofij, ter dalje po sicer malo položnejšem a  veliko daljšem vzponu do vrha Tinjana. Tu se nam je prilegla malica iz nahrbtnika.



Spust do Ospa je minil mimogrede, medtem ko ponoven vzpon na Socerb ni bil tako kratek. A smo ga premagali. Večina. Le nekaj udeležencev je zadnji vzpon opravilo z avtom.  




 


Na gradu Socerb nas je pričakal Marjan sz kombijem, s katerim smo se šoferji odpravili nazaj v Ankaran po preostale avtomobile.


Zapisal vodnik Uroš Malovrh

Komentarji