Trstelj (643 m)

Na naš prvi letošnji pohod smo se podali na Primorsko stran, natančneje na Kras. Skozi vasi Dornberk in Potok smo se zapeljali do izhodišča za Trstelj. Po navadi smo zadovoljni že, če ob izhodiščih dobimo prazen prostor za parkiranje. Tukaj  pa je ob parkirišču še zelo zanimiva večja skala, v katero je vzidana majhna kapelica, nad njo je nekaj lesenih hišk, čisto na vrhu skale pa še majhna maketa Aljaževega stolpa. Tako lepo okrašenih parkirišč res nismo vajeni. Lepo!


V zaselku Gora smo pričeli našo pot na Trstelj.


Po nekaj minutah zmerne hoje smo prispeli do prelaza Železna vrata. Glede na to, da smo prav vsi »gor rasli« v nekem drugem sistemu, smo se kar malo ustrašili, da od tu naprej ne bomo smeli, saj sta včasih ti dve besedi pomenili nekaj prepovedanega.



Na srečo ni bilo tako, ravno nasprotno, pot naprej poleg Knafelčeve markacije označuje še ena prav lepa belo zelena, za katero pa nam tudi mimoidoči domačin ni vedel povedati kaj označuje.


Pot proti vrhu je poraščena, veliko je borovcev. Če ne bi bil novoletni čas že mimo, bi še pomislili, da je ta borovec okrašen namenoma, tako pa smo vedeli, da gre za napad gosenic borovega prelca.


Trstelj je na vse strani odprt vrh, zato sta tu radijski in televizijski oddajnik.


Kakor se razbere iz neke spletni strani, je Trstelj »hrib s skoraj preveč razgleda«. Mi smo se o tem lahko prepričali. Dan prej je območje prepihala močna burja, zato je bil razgled z vrha na vse strani zelo čist.


Nekaj posebnega pa se nam je zdela smerna tabla, ki je razdeljena na dva dela. En polkrog kaže smeri proti Italijanskim Dolomitom, Julijskim Alpam, Golakom ..., drugi polkrog pa je na nasprotni strani in kaže smeri proti morju, Slavniku, Vremščici.
Naša smer pa je pokazala naravnost navzdol proti Stjenkovi koči.


Ob povratku proti domu je bilo v kombiju slišati kar nekaj kašljanja in kihanja. Mogoče je bil prehlad ali pa je to povzročila cvetoča leska, ki je je tudi tukaj veliko.



»Vesele planinke«
Vodnik: Herman Rednak
Besedilo in slike: Mimi Mlinar

Komentarji