Grossglockner 2023

 Jeseni 2022, ko smo sestavljali koledar za PD Blagajana za leto 2023 sem med drugim dodal tudi izlet na alpsko cesto Grossglockner. Glede na to, da že nekaj let ni bilo podobnega izleta, sem po tihem upal, da mi uspe napolniti avtobus. Zadnji podoben izlet je bil na otok Krk pod vodstvom Rajka Škrlj. 

V drugi polovici Avgusta letos, ko sem razposlal vabila, sem še vedno upal na veliko prijavljenih. a že po nekaj dneh sem si oddahnil, saj so prijave kar redno prihajale, iz dneva v dan nas je bilo več. Nazadnje je bilo celo tako, da sem moral vzeti večji avtobus, saj se je nas zbralo 58. Sedaj je bilo samo še vprašanje vremena, a so nekaj dni pred odhodom skrbi izzvenele, saj se je nakazovalo idealno vreme.

In tako je prišla Nedelja, 10. September 2023. Ob nekaj minut pred 5-to zjutraj smo se zbrali in točno ob uri odrinili proti cilju. Med potjo se nam je pridružilo še nekaj članov. Pot nas je vodila skozi mejni prehod Karavanke (kjer smo imeli postanek za kavo), pot smo nadaljevali mimo Beljaka in Špitala do kraja Heiligenblut, kjer smo imeli jutranji zajtrk ter nato ogled znamenite gotske cerkve in jedra alpskega naselja.



Vodnik Benjamin nam je lepo razložil vse potrebno (zgodovino, znamenitosti, legende..) s pravo mero poudarkov in letnicami.. Mimogrede, že na poti do kraja Sveta kri (Heiligenblut) nam je razložil vse potrebno in zanimive stvari, katere smo videli ob poti.

Po ogledu vasi smo pot nadaljevali do ploščadi Franc Jožef plac. Tu smo imeli časa 3 ure, zato smo si z lahkoto ogledali tako stolp Swarovski, kot tudi opravili sprehod skozi tunele, da smo si pobližje ogledali ledenik Pastirica. In tudi svizci so nam polepšali dan. 




Nekaj minut čez eno popoldne smo se odpravili še do Edelweissspitze, kjer se nam je odprl pogled na Salzburške gore. In tudi sama vožnja oz. pokrajina ter razgledi so nas pustili odprtih ust.


Po polurnem odmoru smo se vrnili po isti poti do vznožja alpske cesta oz. do parkirišča pod slapom "Deviški skok" (JungfernSprung). 


 V dobre četrt ure smo se povzpeli do podnožja slapa, kjer smo občudovali 130m prostega pada vode. Res veličastno, primerljivo z nekaterimi našimi najlepšimi slapovi. Zaradi zaprte okrepčevalnice na parkirišču, smo se hitro odpravili proti domu. Med potjo smo naredili še nekoliko daljši postanek na Hrušici. Še pred trdo temo smo se vrnili v domači Polhov Gradec.

Če povzamem, res je bil lep izlet, in takega razmišljanja je bila večina, če ne že vsi udeleženci. Veliko je k temu pripomoglo idealno vreme, saj je bilo cel dan brez oblačka, s prijetnimi 15+ °C in brezvetrje, nekaj pa je k temu pripomoglo strokovno vodenje vodnika Benjamina kot tudi dejstvo, da podobnih izletov že nekaj let ni bilo razen vsakoletnega izleta v neznano. V upanju, da se kmalu vidimo v podobnem številu vas lepo pozdravljam.

Zapisal: vodnik in organizator Uroš Malovrh, Polhov Gradec 10.9.2023

Komentarji